Način sex-a određuje bebin pol ?

Ići dole

Način sex-a određuje bebin pol ?

Počalji  Admin taj Sre Sep 26, 2007 6:53 pm


Nije redak slučaj, a u prošlosti je bio i češći, da roditelji žele dete određenog pola, pa su se onda razvila i različita verovanja kako postići to da novorođenče bude dečak ili devojčica. Ima i takvih verovanja vezanih za način i vreme vođenja ljubavi, ali istraživanja pokazuju da su netačna.

Verovanje je sledeće: ako želite dečaka, neophodan je odnos baš na dan ovulacije. A ako želite devojčicu, ljubav treba da vodite dva-tri dana pre ovulacije, i to u misionarskom položaju. Odakle ovo uverenje? Ima li u njemu ikakve logike?

Nije da je nema uopšte. Da li će dete biti dečak ili devojčica zavisi od toga kakav će spermatozoid oploditi jajnu ćeliju - ako to bude spermatozoid sa X hromozomom, dete će biti devojčica, a ako bude sa Y hromozomom, biće dečak. Spermatozoidi koji nose genetski materijal za dečake u principu žive dosta kratko, dok oni koji nose materijal za devojčice mogu da prežive i po nekoliko dana. Prema tome, ako se ljubav vodi i nekoliko dana pre sazrevanja jajne ćelije, spermatozoidi s materijalom za devojčice imaće dobre šanse da prežive do tad, dok su za spermatozoide s materijalom za dečake šanse mnogo manje.

Međutim, nije nemoguće ni da spermatozoid s genetskim materijalom za dečake preživi nekoliko dana. A to što će vođenje ljubavi biti na sam dan ovulacije i to što će tada spermatozoidi sa Y hromozomom moći sasvim fino da stignu do jajne ćelije ne sprečava ni spermatozoide sa X hromozomom da učine to isto. Tako da, zapravo, vreme kada ćete voditi ljubav ne garantuje ništa - a ni način na koji ćete voditi ljubav, dokle god sperma dospe u vaginu.

Da bi se ova teorija potvrdila ili opovrgla, naučnici su posmatrali određen broj parova koji su nameravali da dobiju dete - i nikakva veza između dana kada su vodili ljubav i pola novorođenčeta nije pronađena. Koliko je zasad poznato, i ne postoji pouzdana metoda da dobijete baš dečaka ili baš devojčicu.

Ionako je najbitnije da su i majka i dete zdravi, a i dečko i curica doneće radost roditeljima, zar ne?
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 81
Datum upisa : 08.09.2007

http://doti.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu