Hard diskovi i njihov rad...

Ići dole

Hard diskovi i njihov rad...

Počalji  ALEKS taj Ned Nov 29, 2009 2:51 pm

Veliki su (bili su i veći) po dimenzijama, spori su, greju se, do skora su bili jako bučni, nikada nisu bili dovoljnog kapaciteta, svaki kompjuter mora imati jedan, ali smo im mi sve te mane opraštali, jer jednostavno nikako ne možemo bez njih... Šalu na stranu, stvarno su nam potrebni i stvarno ništa ne možemo bez njih, jer se na njima zadržavaju sve 1 i 0, koje su nam preko potrebne, nakon gašenja kompjutera. Nekad i sad
WD Caviar 2540 (540MB - 1995.), Caviar 22500 (2,5GB - 2000.), Caviar WD800 (80GB - 2003.)

Koliko god da su nam potrebni, toliko ih i ne volimo, jer su oni jedno V E L I K O usko grlo svakog kompjuterskog sitema. Hard diskovi ( HDD – Hard Disk Drive ) su unapređivani godinama unazad, kao i sve ostale komponente kompjuterskog sistema, ali je sam princip njihovog rada ostao isti, a to je najveći ograničavajući faktor. Rad svih komponenti je ubrzan najmanje 10 puta, da ne pričamo o procesorima i grafičkim karticama, a performanse hard diskova su povećane, pa možda, 3-4 puta...

Sada ćemo zaviriti u unutrašnjost hard diska da biste videli šta se unutra nalazi i objasnićemo princip na kome oni rade.

Osnove hard diskova

Izumljeni su '50ih godina prošlog veka, kada im je kapacitet bio svega nekoliko megabajta (eng. megabyte), a veličina oko 50cm u prečniku. Prvobitni naziv im je bio “fiksni diskovi” ( eng. fixed disks ) ili “Vinčesteri” (eng. Winchesters – kodno ime za popularni IBM-ov proizvod). Kasnije su dobili ime “čvrsti diskovi” (eng. hard disks), kako bi se razlikovali od “mekih diskova” (eng. floppy disk). Za razliku od flopi diskova, koji imaju plastični film unutar sebe na koji zapisuju podakte, hard diskovi imaju tvrdu ploču (eng. platter).


Kapacitet i performanse

Prosečan, nov, kompjuter ima hard disk veličine 40-120GB (GB – GigaByte; Gb – Gigabit). Podaci se čuvaju na hard disk u obliku fajlova. Fajl (eng. file) je imenovana kolekcija bajtova (eng. byte), tj. niz bajtova koji mogu da imaju oblik teksta, slike...
Postoje dva načine da se izmere performanse hard diska:

• Protok podataka (eng. data rate) – je broj bajtova po sekundi koje hard disk može da isporuči procesoru u sekundi. Brzine između 5 i 40MB po sekundi su standardne, iako proizvođači označavaju na svojim hard diskovima da ostvaruju brzine od 100-133-150MB/s.
• Vreme traženja (eng. seek time) – je vreme koje potrebno hard disku da pošalje prvi bajt procesoru, od trenutka kada ga je procesor zatražio. Tipično vreme pristupa je oko 10-15ms, a ima hard diskova sa vremenima pristupa manjim od 10ms.

Spoljašnjost

Da bi ste najbolje shvatili kako radi hard disk potrebno je da ga otvorite, ali vam to nikako ne preporučujemo, jer gubite garanciju (ako je pod njom), a takođe ga i uništavate, jer unutra ne sme da ima prašine. Zaključujemo dakle sledeće – NE OTVARATI HARD DISK, ako želite da nastavite da ga koristite. Uvek možete da otvorite hard disk koji je otišao u večna lovišta, njemu to neće smetati.
Evo kako izgleda hard disk:

To je zatvorena kutija od aluminijuma sa kontrolerskom elektronikom zakačenom sa jedne strane. Elektronika kontroliše piši-briši mehanizam i motor koji okreće ploče. Ona takođe sastavlja magnetne domene na disku u bajtove (čitanje) i pretvara bajtove u magnetne domene (pisanje). Cela elektronika se nalazi na pločici koja može da se odvoji od ostatka diska.

Spindle (eng. osovina)
Rotirajući deo koji ide od motora do sredine disk ploča i obezbeđuje okretanje ploča velikim brzinama.

Motor
Minijaturni motor koji je dizajniran da se okreće zajedno sa pločama. Osovina ide direktno od motora i okreće se zajedno sa pločama.
BB Motor (Ball Bearing Motor – srp. Motor sa kuglicnim ležajevima)
Motor koji koristi podmazane gvozdene kuglične ležajeve. Mane: jako bučan, mogući problemi sa trešenjem i ograničen život ležajeva.
HD Motor (Hydro Dynamic Motor – srp. Hidrodinamicni motor) ili FDB Motor (Fluid Dynamic Motor)
Umesto kugličnih ležajeva koriste se gusta ulja ili neka vrsta tečnosti. Gvozdeni kuglični ležajevi se međusobno ne dodiruju, pa se time život, preciznost i gustina podataka povećavaju i produžavaju. Znatno su tiši su od BB Motora, a i manje vibriraju pri radu.

Platters (srp. ploče)
Magnetni disk (medij) koji se rotira unutar diska, a dizajniran je za upis podataka.
Nove tehnologije su omogućile veću gustinu podataka na istoj površini ploča (80-100GB...). Prave se od aluminijuma, a od skora i od raznih kombinacija plastike, stakla i keramike. Na kraju proizvodnog procesa ploče se premazuju slojem magnetnog materijala, koji se pravi se od oksida gvožđa (FeO), kod starijih hard diskova, a kod novijih se koristi magnetna podloga koja se thin-film (srp. tanki sloj ). Zatim se ploča polira do izgleda ogledala.
Kvalitete materijala i nove napredne tehnologije utiču na količinu podataka koje možete smestiti na jednu ploču ( eng. platter ). Potrebno je napomenuti da se podaci čuvaju sa obe strane ploče, gornji i donji deo, kao i da se u jednom disku može koristiti više ploča.

One se vrte na 5400, 7200, a sada i na 10000RPM (RPM – Rotation Per Minute – srp. Obrtaja Po Minuti) za IDE diskove. Noviji SCSI diskovi se vrte na 10000 i 15000RPM. Ove ploče su proizvede sa visokim nivoom tolerancije, a na slici primećujete koliko su ispolirane... Kako bi se povećao kapacitet hard diskova, većina njih se sastoji od više ploča (eng. platter).

Interesantno je to da ploča može da dostigne brzinu rotacije od 270km/h pri glavi hard diska.
Evo ideje kako da iskoristite pokvareni hard disk
Magnetic Heads (srp. Magnetne glave)
Ferrite Heads – koristile su ih prve vrste diskova koji su imali kapacitet do 40MB.
TFI – ThinFilm Inducitve Heads – diskovi sa veličinom od 100 do 1000MB
AMR – Anisotropic Magneto Resistive Heads – diskovi od 1GB do 20GB u veličini
GMH – Giant Magneto Resistive Heads – diskovi veci od 20GB
Servo
Mehanizam koji zadužen za pokretanje magnetnih glava preko diska. On pomera pokretačke ruke (eng. actuator arm) preko celih površina ploča.
Voice Coil ( srp. Glasovni kalem (?))
Koristi snagu električne struje da napravi različita magnetna polja i u skladu sa njihovim veličinama pomera se do prave staze (eng. track). Njegove prednosti se ogledaju u visokoj preciznosti i automatskom parkiranju glava pri isključenju kompjutera (za ovu svrhu postoji povratni mehanizam sa oprugom). Servo sa Voice Coil se dalje deli na namenski (eng.dedicated) i umetnut (eng. embedded).

(• Dedicated Servo (srp. Namenski servo) - jedan deo na ploči je rezervisan za servo-informacije koji određuje položaj glava (taj deo služi samo za servo-informacije). Prednosti: trenutna detekcija položaja glava. Mane: gubitak površine ploča.
Embedded Servo (srp. Umetnut servo) – informacije o mogućem položaju glava snima se pre svakog sektora. Najčešće korišćeno rešenje, veoma brza detekcija položaja glava.
Casing (srp. kućište)

Hermetički zatvoreno kućište čuva od ulaska prašine. Najsitnija čestica prašine znači da može doći do kontakta sa glavom i verovatnog oštećenja hard diska i podataka (čestica prašine je veća od razmaka između glava i površine ploča). Na hard disku postoji otvor koji služi za izjednačavanje pritiska između spoljašnosti i unutrašnjosti. Taj otvor zaštićen je filterom kroz koji čestice prašine ne mogu da prođu.
Čuvanje podataka

Podaci se čivaju na površini ploče u sektorima (eng. sectors) i stazama (eng. tracks). Na ilustraciji su crvenom bojom obelezen izgled staza, a plavom izgled sektora.
Sektor sadrži nepromenljiv broj bajtova (npr. 256 ili 512). Sektori su često grupisani u klastere (eng. cluster), ili na nivou samog diska ili na nivou operativnog sistema.

Pojmovi

Format (srp.formatiranje) – Pripremiti medij za skladištenje, obično hard disk, za čitanje i pisanje. Kada formatirate disk, operativni sistem briše sve čuvane informacije na disku, testira disk da proveri da su svi sektori pouzdani i da se mogu koristiti, označava loše (pokvarene, koji se ne mogu koristiti) sektore i stvara male interne adresne tabele koje kasnije koristi da bi pronašao informacije. Svaki disk se mora formatirati pre upotrebe.

Napomena – Reformatiranje (ili preformatiranje) hard diska ne briše sve podatke sa njega, samo adresne tablice.

U slučaju da vam se desi tako nešto, slučajno, nema razloga za panikom. Na Internetu se može naći dosta programa koji su u stanju da povrate podatke, npr. GetDataBack ili EasyRecovery . Takođe možete odneti hard disk kod nekog ko se razume bolje od vas ili ako je kvar teži (npr. hard disk vam je ispao) postoje ljudi koji se bave povraćajem podataka i sa oštećenih hard diskova.

Gore navedena vrsta formatiranja naziva se high-level format (srp. formatiranje visokog nivoa) , i taj način formatiranja najviše korisnika koristi.
Postoji još jedna vrsta formatiranja koja se naziva low-level format , ona podešava određene aspekte diska, kao što je faktor prošaravanja. Low-level format takođe određuje koji tip disk kontrolera može da pristupi disku (npr. RLM ili MFM). text nije potpun jer krstarica podrzava max 100000 karaktera....
Skoro svim hard diskovima koje kupite već je urađen low-level format, tako da, sa vaše strane, nema potrebe za takvom vrstom formatiranja, osim ako ne želite da izmenite parametre diska ili da promenite vrstu kontrolera koja može da mu pristupi. Low-level format briše sve podatke sa diska.

Partition ( srp. particija ) – Deo glavne memorije ili medija za skladištenje podataka koje je rezervisano za određenu aplikaciju.

Partition ( srp. particionisanje ) – Podeliti memoriju ili medij za skladištenje podataka u izolovane sekcije. U DOS sistemima možete da particionišete disk i svaka particija će se ponašati kao zaseban disk. Particionisanje je naročito korisno ako imate više od jednog operativnog sistema ( npr. želite da pored Windows-a instalirate i Linux ). Particionisanje na DOS i Windows kompjuterima može da poboljša efikasnost hard diska. Razlog tome je zato što FAT sistem, koji koriste ovi operativni sistemi, automatski određuje veličinu klastera ( eng. cluster ): što je veći disk, odnosno particija, to je veći klaster. Nažalost, veliki klasteri mogu da rezultuju gomilom beskorisno utrošenog prostora, a to se naziva slack space .

Da biste particionisali hard disk ne morate da idete u DOS. Postoji veliki broj programa koji to mogu odraditi za vas uz samo par klikova mišem. Jedan od najpoznatijih je Partition Magic , a trenutna aktuelna verzija je 8.

ALEKS
ALEKS
Doti komšija
Doti komšija

Broj poruka : 74
Location : Smederevo - Beograd
Datum upisa : 28.11.2009

http://www.druzenje.biz

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hard diskovi i njihov rad...

Počalji  ALEKS taj Ned Nov 29, 2009 2:56 pm

Tvrdi disk (ili hard disk) je uređaj koji piše i čita podatke. Svaki računar danas ima barem jedan hard disk. Na njemu se drže svi podaci neophodni za pokretanje računara, kao npr. operativni sistem. Hard disk u stvari omogućava računaru da zapamti podatke i posle gašenja istog. Sam hard disk je napravljen 1950-tih godina, i imao je kapacitet od samo nekoliko megabajta. Danas smo došli do mnogo većih brojki, gde se kapaciteti hard diskova mere u stotinama gigabajta (GB), a na nekim web serverima i u terabajtima (TB). Sve što se nalazi na hard disku je u stvari red bajtova. Svaka datoteka, bilo da je u pitanju slika, video, tekst ili nešto drugo je red zapisanih bajtova na hard disku.

Tvrdi disk (ili hard disk) je uređaj koji piše i čita podatke. Svaki računar danas ima barem jedan hard disk. Na njemu se drže svi podaci neophodni za pokretanje računara, kao npr. operativni sistem. Hard disk u stvari omogućava računaru da zapamti podatke i posle gašenja istog. Sam hard disk je napravljen 1950-tih godina, i imao je kapacitet od samo nekoliko megabajta. Danas smo došli do mnogo većih brojki, gde se kapaciteti hard diskova mere u stotinama gigabajta (GB), a na nekim web serverima i u terabajtima (TB). Sve što se nalazi na hard disku je u stvari red bajtova. Svaka datoteka, bilo da je u pitanju slika, video, tekst ili nešto drugo je red zapisanih bajtova na hard disku.Delovi hard diska

Hard disk se sastoji od četiri glavna dela:

Magnetna ploča
Glava za čitanje/pisanje
Ruka za čitanje
Osovina


Obično kada govorimo o hard diskovima razlikujemo elektronski i mehanički deo diska, a pošto je hard disk zatvoren vidi se samo jedan deo njegove elektronike. Podaci se na hard disk zapisuju na površinu magnetne ploče u sektore i staze (tracks).

Sektor obično sadrži određeni broj bajtova (npr. 128), i oni imaju oblik zaobljenih polukrugova, dok su staze u obliku koncentričnih krugova. Postoje dve vrste formatiranja, a to su Low-level i High-level formatiranje. Low-level formatiranje utvrđuje staze i sektore, dok je High-level formatiranje mnogo poznatije i korištenije (standardni format c:) i ono obezbeđuje da hard disk može da zapisuje fajlove.

Kako radi hard disk?

Elektronski deo hard diska kontroliše čitanje i pisanje podataka, dok motor okreće ploče. Naravno sve je to napravljeno sa preciznošću na nivou mikrona. Magnetna ploča je najvažniji deo, i ona se okreće brzinom od 5400, 7200 i više rpm (rotacija u minuti), dok se kazaljka (ili ruka) kreće po ploči koja je izuzetno precizna i lagana, a uz to i brza.

Najpoznatiji proizvođači

Seagate
Maxtor
Hitachi
Western Digital
IBM
Samsung
Fujitsu
ALEKS
ALEKS
Doti komšija
Doti komšija

Broj poruka : 74
Location : Smederevo - Beograd
Datum upisa : 28.11.2009

http://www.druzenje.biz

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hard diskovi i njihov rad...

Počalji  ALEKS taj Ned Nov 29, 2009 3:06 pm


Hard Disk

Hard Diskovi predstavljaju centar za skladištenje podataka u sistemu. U hard disku stoje svi vaši programi i podaci. Hard diskovi su najbitniji uređaji za skladištenje podataka u PC računaru. Hard disk se od drugih uređaja za skladištenje podataka primarno razlikuje u: Veličini (uglavnom je veći), brzini (uglavnom je brži), sigurnost podataka.
Hard diskovi su neverovatni kao mikroprocesori u tehnologiji koju koriste i u činjenici koliko su uznapredovali u kapacitetu, brzini i ceni u poslednjih 20 godina. Prvi hard diskovi su bili kapaciteta 10Mb i koštali su otprilike 100$/Mb. Današnji hard diskovi imaju kapacitet i preko 500Gb i koštaju 1cent/Mb. Ovo pretstavlja napredak od 1.000.000% za samo 20 godina ili napredak od 67% godisnje. U isto vreme brzina i interfejsi su poboljšani takođe.

Hard disk utiče na sledeće aspekte sistema:

Performanse: Hard disk ima veliki uticaj na performanse čitavog sistema. Brzina BOOT procesa i brzina kojom se startuju programi direktno zavisi od brzine hard diska. Uticaj brzine diska se najviše primećuje kad se koristi multitasking, ili kad se procesiraju velike količine podataka, recimo kod grafičke obrade, editovanja videa, audia, ili rada sa bazama podataka.

Količina prostora: Ovo je očigledno, što je veći hard disk to je više prostora za podatke i programe.

Zahtevnost software-a: Noviji software traži više prostora na disku, i diskove veće brzine da bi se normalno izvršavao.

Pouzdanost: Najbolji način da shvatite značaj hardware-a je kada uvidite kolika šteta nastaje prilikom njegovog oštećenja. Po ovom pitanju hard diskovi su najbitniji deo sistema. Hardware se može zameniti, ali podaci ne.

Istorijat

Hard diskovi su najvažnije, a takođe i najintereseantnije komponente u sistemu. Oni imaju dug i interesantan istorijat, koji počinje ranih 50-ih godina 20. veka. Oni fasciniraju time kako su inžinjeri poslednjih decenija izvršili poboljšanja na njima u svim aspektima: sigurnosti, kapacitetu, brzini, korisćenju energije itd.

Logička struktura hard diska

Disk je naravno medijum za čuvanje informacije. Hard disk iz godine u godinu raste u veličini, tako da ga je sve teže koristiti efikasno. Fajl sistem je, generalno, ime dato logičkim strukturama i software-skim rutinama koje se koriste za kontrolisanje pristupa fajlovima hard disk sistemu. Različiti operativni sistemi koriste različite načine za organizaciju i kontrolisanje pristupa podacima na disku. Ovo je često zavisno od korisćenog harware-a, isti tipovi diskova mogu biti konfigurisani na različit način, pa čak i na različit način izmedju različitih delova diska.

Priroda logicke strukture diska ima veliki uticaj na performance, sigurnost, proširivost i kompatibilnost. Najviši nivo strukture diska su Master Boot Record (MBR) i Partition Tables koji definišu način na koji je disk organizovan.

ALEKS
ALEKS
Doti komšija
Doti komšija

Broj poruka : 74
Location : Smederevo - Beograd
Datum upisa : 28.11.2009

http://www.druzenje.biz

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hard diskovi i njihov rad...

Počalji  ALEKS taj Ned Nov 29, 2009 3:09 pm


Hard disk je sastavljen od više metalnih ploča presvučenih materijalom koji se može namagnetisati. U bloku mogu da se nađu jedna, dve, ili više ploča. Postoji i pokretna ruka koja drži magnetne glave za upisivanje i čitanje podataka sa ploča diska. (slika Hard disk 12 dole)

Nove tehnologije su omogućile veću gustinu podataka na istoj površini ploča (80-100GB...). Prave se od aluminijuma, a od skora i od raznih kombinacija plastike, stakla i keramike. Na kraju proizvodnog procesa ploče se premazuju slojem magnetnog materijala, koji se pravi od oksida gvožđa (FeO), kod starijih hard diskova, a kod novijih se koristi magnetna podloga koja se nanosi kao thin-film (srp. tanki sloj ). Zatim se ploča polira do izgleda ogledala.
Kvalitete materijala i nove napredne tehnologije utiču na količinu podataka koje možete smestiti na jednu ploču ( eng. platter ). Potrebno je napomenuti da se podaci čuvaju sa obe strane ploče, gornji i donji deo.

One se vrte na 5.400, 7.200, a sada i na 10.000RPM (RPM – Rotation Per Minute – srp. obrtaja po minuti) za IDE diskove. Noviji SCSI diskovi se vrte na 10.000 i 15.000 RPM.

Glave koje služe za upis i čitanje podataka pokreču se veoma brzo tik iznad površine ploča (odstojanje se meri u hiljaditim delovima milimetra). Vazdušni “ jastuk ”, koji nastaje unutra kada se ploče okreću, razlog je zašto glave, koje idu preko površine, ne mogu da dotaknu površinu ploča.

Dodirivanje glava i površine ploča je krajnje nepoželjno, jer može doći do oštećeњa ploča i neupotrebljivosti hard diska. Pošto ugasimo kompjuter, i glave i ploče se automatski postavljaju u položaj u kojima su zaštićene od drugih oštećeњa. Pored toga što brzina upisa i čitanja zavisi od njih, isto tako imaju veliki uticaj pri povećaњu kapaciteta diska. Same glave su postavljene na dodatnu pokretačku ruku (eng. actuator arm).

Na pločama se nalaze koncentrični prstenovi staze. Iste staze na svim pločama u disku obrazuju cilindre, na primer: disk od 3,5 inch-a ima 2000 cilindara.

Do skoro podaci su se u stazama upisivali u horizontalnom položaju, razvojem tehnologija sada se u novim hard diskovima upisuju u vertikalnom položaju. Ovo je dovelo do povećanja kapaciteta hard diskova za više od sto posto u odnosu na starije diskove. Sadašnji kapaciteti preko jednog Terabajta nisu više retkost.

Sama veličina uređaja se sve više smanjuje dok njihov kapacitet raste. Na donjoj slici prikazane su uporedne veličine diskova: 5,25"; 3,5"; 2,5"; PC Card i Compact Flash memorije u poređenju sa novčićem. (slika Velicina diskova dole)
ALEKS
ALEKS
Doti komšija
Doti komšija

Broj poruka : 74
Location : Smederevo - Beograd
Datum upisa : 28.11.2009

http://www.druzenje.biz

Nazad na vrh Ići dole

XP problemi i rešenje za njih

Počalji  ALEKS taj Ned Nov 29, 2009 3:36 pm

Koliko puta vam se desilo da dok ste nešto pisali na računaru; e-mail poruku, neki tekst ili nešto drugo i kad ste pogledali tekst videli ste da niste uneli tekst jer se otvorio prozor neke druge aplikacije. Postoji mali program koji može da vam pomogne u vezi ovakvih stvari. Potrebno je da sa interneta skinete i instalirate "Microsoft's free Tweak UI utility" pokrenite ga (iz start menija ili start/runtweakui) i u levom delu programa izaberite opciju General/Focus i odaberite željene postavke koje vama odgovaraju.

http://www.pcworld.com/article/id,127062-page,1-c,customization/article.html

za korisnike Windows XP skinite i instalirajte "TweakUiPowertoySetup.exe" na sledećoj strani

http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,2803-order,1-page,1-c,alldownloads/description.html?findid=54026

Na ovoj strani možete pronaći još zanimljivih stvarčica.

http://www.pcworld.com/article/id,127062-page,1-c,customization/article.html

Dosadni spori meniji

kliknete i onda čekate i čekate da se meniji otvore, kad ono treba samo da iskjučite jednu opciju da bi bili mnogo brži.

U Windowsu Xp kliknite desnim tasterom miša na Desktop i odaberite Properties -> Appearance -> Effects i uklonite potvrdu polja Use the following transition effects on menus and tooltips.

Ovo će doneti ubrzanje onima koji imaju malo RAM memorije na svojim računarima. Dok će oni sa 1GB i više memorije ovo ubrzanje verovatno neće ni primetiti.


Često mi zatrebaju neke od skrivenih alatki koje postoje u Windowsu. Tako da sam sakupio sa neta ono što mi treba, a onda evo da postavim i ovde ako nekome zatreba

Lista windows run komandi.

One koji ne znaju, da im objasnim to su komande koje se kucaju u malom prozorčetu koje otvarate preko Start > Run. Ili možete da ga pokrenete sa tasterom win+r.

Kada ukucate neku od komandi sa desne strane liste otvoriće vam se neke od mnogobrojnih skrivenih alatki koje postoje u samom Windowsu. A neke su neophodne za iole ozbiljniji rad u Windowsu.

* Accessibility Controls --> access.cpl
* Add Hardware Wizard --> hdwwiz.cpl
* Add/Remove Programs --> appwiz.cpl
* Administrative Tools --> control admintools
* Automatic Updates --> wuaucpl.cpl
* Bluetooth Transfer Wizard --> fsquirt
* Calculator --> calc
* Certificate Manager --> certmgr.msc
* Character Map --> charmap
* Check Disk Utility --> chkdsk
* Clipboard Viewer --> clipbrd
* Command Prompt --> cmd
* Component Services --> dcomcnfg
* Computer Management --> compmgmt.msc
* timedate.cpl --> ddeshare
* Device Manager --> devmgmt.msc
* Direct X Control Panel (ako je instalirano) --> directx.cpl
* Direct X Troubleshooter --> dxdiag
* Disk Cleanup Utility --> cleanmgr
* Disk Defragment --> dfrg.msc
* Disk Management --> diskmgmt.msc
* Disk Partition Manager --> diskpart
* Display Properties --> control desktop
* Display Properties --> desk.cpl
* Display Properties (w/Appearance Tab Preselected) --> control color
* Dr. Watson System Troubleshooting Utility --> drwtsn32
* Driver Verifier Utility --> verifier
* Event Viewer --> eventvwr.msc
* File Signature Verification Tool --> sigverif
* Findfast --> findfast.cpl
* Folders Properties --> control folders
* Fonts --> control fonts
* Fonts Folder --> fonts
* Free Cell Card Game --> freecell
* Game Controllers --> joy.cpl
* Group Policy Editor (XP Prof) --> gpedit.msc
* Hearts Card Game --> mshearts
* Iexpress Wizard --> iexpress
* Indexing Service --> ciadv.msc
* Internet Properties --> inetcpl.cpl
* IP Configuration (Display Connection Configuration) --> ipconfig /all
* IP Configuration (Display DNS Cache Contents) --> ipconfig /displaydns
* IP Configuration (Delete DNS Cache Contents) --> ipconfig /flushdns
* IP Configuration (Release All Connections) --> ipconfig /release
* IP Configuration (Renew All Connections) --> ipconfig /renew
* IP Configuration (Refreshes DHCP & Re-Registers DNS) --> ipconfig /registerdns
* IP Configuration (Display DHCP Class ID) --> ipconfig /showclassid
* IP Configuration (Modifies DHCP Class ID) --> ipconfig /setclassid
* Java Control Panel (ako je instalirano) --> jpicpl32.cpl
* Java Control Panel (ako je instalirano) --> Javaws
* Keyboard Properties --> control keyboard
* Local Security Settings --> secpol.msc
* Local Users and Groups --> lusrmgr.msc
* Logs You Out Of Windows --> logoff
* Microsoft Chat --> winchat
* Minesweeper Game --> winmine
* Mouse Properties --> control mouse
* Mouse Properties --> main.cpl
* Network Connections --> control netconnections
* Network Connections --> ncpa.cpl
* Network Setup Wizard --> netsetup.cpl
* Notepad --> notepad
* Nview Desktop Manager (ako je instalirano) --> nvtuicpl.cpl
* Object Packager --> packager
* ODBC Data Source Administrator --> odbccp32.cpl
* On Screen Keyboard --> osk
* Opens AC3 Filter (ako je instalirano) --> ac3filter.cpl
* Password Properties --> password.cpl
* Performance Monitor --> perfmon.msc
* Performance Monitor --> perfmon
* Phone and Modem Options --> telephon.cpl
* Power Configuration --> powercfg.cpl
* Printers and Faxes --> control printers
* Printers Folder --> printers
* Private Character Editor --> eudcedit
* Quicktime (ako je instalirano) --> QuickTime.cpl
* Regional Settings --> intl.cpl
* Registry Editor --> regedit
* Registry Editor --> regedit32
* Remote Desktop --> mstsc
* Removable Storage --> ntmsmgr.msc
* Removable Storage Operator Requests --> ntmsoprq.msc
* Resultant Set of Policy (XP Prof) --> rsop.msc
* Scanners and Cameras --> sticpl.cpl
* Scheduled Tasks --> control schedtasks
* Security Center --> wscui.cpl
* Services --> services.msc
* Shared Folders --> fsmgmt.msc
* Shuts Down Windows --> shutdown
* Sounds and Audio --> mmsys.cpl
* Spider Solitare Card Game --> spider
* SQL Client Configuration --> cliconfg
* System Configuration Editor --> sysedit
* System Configuration Utility --> msconfig
* System File Checker Utility (Scan Immediately) --> sfc /scannow
* System File Checker Utility (Scan Once At Next Boot) --> sfc /scanonce
* System File Checker Utility (Scan On Every Boot) --> sfc /scanboot
* System File Checker Utility (Return to Default Setting) --> sfc /revert
* System File Checker Utility (Purge File Cache) --> sfc /purgecache
* System File Checker Utility (Set Cache Size to size x) --> sfc /cachesize=x
* System Properties --> sysdm.cpl
* Task Manager --> taskmgr
* Telnet Client --> telnet
* User Account Management --> nusrmgr.cpl
* Utility Manager --> utilman
* Windows Firewall --> firewall.cpl
* Windows Magnifier --> magnify
* Windows Management Infrastructure --> wmimgmt.msc
* Windows System Security Tool --> syskey
* Windows Update Launches --> wupdmgr
* Windows XP Tour Wizard --> tourstart
* Wordpad --> write

Isključite indeksiranje da bi ubrzali Win XP

Windows Xp čuva spisak svih fajlova na vašem HDD (Hard-Disk), tako da kada pretražujete vaš HDD ova pretraga bude brža. Pošto Računar mora da indeksira sve fajlove ovo značajno usporava komande kao što su open, close itd.

Ako ne koristite pretragu često onda možda želite da isključite ovu funkciju.

otvorite my Computer i kliknite desnim tasterom na ikonicu vašeg HDD ili particije i izaberite Properties na dnu novog prozora uklonite potvrdu sa Allow indexing service to index this disk for faster searches i kliknite na OK, a onda u novom prozoru i na Apply to all folders and subfolders.

Ukoliko nemate ovu opciju vidljivu ne brinite jer imate instaliran FAT32 umesto NTFS-a.

Kliknite na Start meni pa na pretraživanje. Sa leve strane ćete videti Settings i tamo isključite opciju indeksiranja.

Ovo će doneti koristi onima koji imaju stare računare sa 256 MB RAM memorije. Onima koji imaju više od toga ubrzanje možda i ne bude vidljivo.

Povećanje Performansi Vašeg PC-a

Kliknite desnim klikom na My Computer i odaberite Properties
Kliknite na Advanced Tab a onda i na dugme Settings u Performance.

Uklonite potvrdu sledećih stavki:

Fade or slide menus into view
Fade or slide ToolTips into view
Fade out menu items after clicking
Show Shadows under menus

Windows i dalje lepo izgleda ali je malo agilniji.

Automatsko brisanje privremenog (TEMP) direktorijuma

1. Idite na Start --> Run i kucajte gpedit.msc pa pritisnite Enter

U prozoru Group Policy

2. Idite na Computer Configuration/Administrative Templates/Windows Components/Terminal Services/Temporary Folder

3. Kliknite desnim tasterom miša na Do Not Delete Temp Folder Upon Exit.

Odaberite Properties i namestite Disable opciju.

4. Restartujte računar.

ALEKS
ALEKS
Doti komšija
Doti komšija

Broj poruka : 74
Location : Smederevo - Beograd
Datum upisa : 28.11.2009

http://www.druzenje.biz

Nazad na vrh Ići dole

Windows XP SP3 Viena 7 Edition 2009 radi odlicno

Počalji  ALEKS taj Ned Nov 29, 2009 3:39 pm

[center]The newest Version is complete version with 25 themes and best Visual Effects such as Win7 Edition .
this CD is XP SP3 Pro final with Viena Style.

Features
+ Support Laptop, Support SATA
+ Softs: Windows Media Player 11, Internet Explorer 7, System Tools.
+ Download success, right click on any part then choose Extract files..
or Extract here (do not choose Extract to ) => one standard ISO file's created
(size Burn to CD, Install a fresh Windows from CD.
+ No need CD-Key (added). No need active (activated). Can Update (Key genuine).
+ It's 32 bit


Kod:
http://rapidshare.com/files/237151164/Win.XP.SP3.viena.7edition.by.Dallape.www.Serbian-Warez.net.part1.rar
http://rapidshare.com/files/237160562/Win.XP.SP3.viena.7edition.by.Dallape.www.Serbian-Warez.net.part2.rar
http://rapidshare.com/files/237169273/Win.XP.SP3.viena.7edition.by.Dallape.www.Serbian-Warez.net.part3.rar
http://rapidshare.com/files/237177935/Win.XP.SP3.viena.7edition.by.Dallape.www.Serbian-Warez.net.part4.rar
http://rapidshare.com/files/237186388/Win.XP.SP3.viena.7edition.by.Dallape.www.Serbian-Warez.net.part5.rar
http://rapidshare.com/files/237196342/Win.XP.SP3.viena.7edition.by.Dallape.www.Serbian-Warez.net.part6.rar
http://rapidshare.com/files/237142628/Win.XP.SP3.viena.7edition.by.Dallape.www.Serbian-Warez.net.part7.rar


pass

Kod:
www.serbian-warez.netVery Happy ako nece da raspakuje nemoj da kopiras pass kucaj ga rucno inace windows je extra
ALEKS
ALEKS
Doti komšija
Doti komšija

Broj poruka : 74
Location : Smederevo - Beograd
Datum upisa : 28.11.2009

http://www.druzenje.biz

Nazad na vrh Ići dole

Windows XP Professional Vortex Third generation (2009)

Počalji  ALEKS taj Ned Nov 29, 2009 3:41 pm

odlican je radi perfektno no need cd key

Jedan fajl - 701 MB:


Kod:
http://gettyfile.ru/262827/


or


Kod:
http://www.megaupload.com/?d=H2S5A66U
najlakse skidanje sa prvog gore sajta odmah iso fajl rezanje dobijate butovan cd za dizanje sistema sistem dici dva puta uzastopno jer je prvi put nekompletan drugi put je ok radi extra glumi vistu sa svim alatima
ALEKS
ALEKS
Doti komšija
Doti komšija

Broj poruka : 74
Location : Smederevo - Beograd
Datum upisa : 28.11.2009

http://www.druzenje.biz

Nazad na vrh Ići dole

Windows XP Pro SP3 Gold Cobra radi extra

Počalji  ALEKS taj Ned Nov 29, 2009 3:46 pm
Windows XP Pro SP3 Gold Cobra Loaded | RAR | 732MB
A professional version SP3 for 32 Bit Custom O/S - msdn sp3 final iso used as source disk. A lots of Applications installed like: Windows Blind 6, Icon Packager, WinRAR 3.71, VistaRTMFonts v1.1, ...
No languages touched | No serials needed | Passed all MS Validation Checks | Obtain MS updates without concern | Burn ISO to bootable CD or DVD at slow speed And Install from boot.

Download here: 730MB


Kod:
http://rapidshare.com/files/232091840/Golden.part1.rar
http://rapidshare.com/files/232109000/Golden.part2.rar
http://rapidshare.com/files/232128023/Golden.part3.rar
http://rapidshare.com/files/232148018/Golden.part4.rar

ili

Kod:
http://www.megaupload.com/?d=0KPJ49PG
ALEKS
ALEKS
Doti komšija
Doti komšija

Broj poruka : 74
Location : Smederevo - Beograd
Datum upisa : 28.11.2009

http://www.druzenje.biz

Nazad na vrh Ići dole

Re: Hard diskovi i njihov rad...

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu