Dan zaljubljenih

Ići dole

Dan zaljubljenih

Počalji  Doti taj Sub Feb 07, 2009 10:35 pmRuže, simbol rata i mira, ljubavi i opraštanja, takođe se vezuju za Dan zaljubljenih. Bele se poklanjaju kao dokaz istinske, nežne ljubavi dok su crvene odraz velike strasti. Žute ruže se poklanjaju prijateljima a (retkim) crnim ružama možete se oprostiti od nekoga.

Početkom XIX veka praznik je počeo da biva komercijalizovan, pa su pošte od tada imale pune ruke posla zbog ljubavnih čestitki koje su se slale. Stotinama godina unazad, deca u Engleskoj imala su običaj da se na taj dan obuku kao odrasli i pevaju od kuće do kuće. U Velsu je bio običaj da se u drvene kašike ureže srce i ključevi koji su prenosili poruku da bi nečije srce moglo da se „otključa“. U nekim zemljama, mlada žena mogla je da primi i neki odevni predmet od muškarca – ako ga prihvati, znači da želi da se uda za njega. Postoje i verovanja da će se žena udati za mornara ako na Dan zaljubljenih ugleda crvendaća kako leti. A ako ugleda vrapca, udaće se za siromašnog čoveka sa kojim će ipak biti srećna.

Moderne Valentine će, umesto prozora, pokucati na vrata svojih mladića, mada je običaj da se na taj dan uputi pismena poruka. Ako ste zaboravili kako se pismo ubacuje u poštansko sanduče, Internet je vaš saveznik, jer za svega nekoliko sekundi možete poslati najlepšu ljubavnu poruku onome ko je zaslužuje . Pored ljubavne poruke koja je namenjena „samo za nečije oči“, slatkiši, cveće i sitni pokloni takođe se razmenjuju svakog 14. februara . Ukoliko je to izvodljivo, nežnu poruku možete ostaviti ispod jastuka ili u knjizi na noćnom stočiću, kao što je nekada uradio i sam Valentin, po kome se ovaj praznik i slavi.

_________________
...jednom se zivi...
Doti web-tim
Doti
Doti
Admin
Admin

Broj poruka : 188
Location : Zrenjanin
Datum upisa : 08.09.2007

http://celarevo.forumotion.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu