Kafa u trudnoći

Ići dole

Kafa u trudnoći

Počalji  Admin taj Pon Jul 07, 2008 5:41 pm

Ljubiteljke kafe, oprez! Premda ste već naviknute na pozamašne doze ovog "čarobnog napitka", postoje određene situacije u kojima je konzumacija kafe manje poželjna. U njih, naravno, ne spadaju momenti spremanja ispita ili najslađa prva jutarnja (nakon ludog noćnog provoda). Radi se o sledećem: najnovija istraživanja sugerišu da je ispijanje većih količina kafe štetno u trudnoći, kao i da dva puta povećava mogućnost spontanog prekida trudnoće.

Pod "većim količinama" istraživači su podrazumevali osam i više šoljica kafe u toku jednog dana. U istraživanju je učestvovalo 18.478 žena u drugom stanju. One su popunjavale upitnike sa podacima o istoriji bolesti i navikama u vezi sa pušenjem, uzimanjem kafe i alkohola.

Naučnici koji su učestvovali u ovom projektu kažu da, doduše, postoji veza između konzumiranja kafe i pušenja/uzimanja alkoholnih pića, ali i da je moguće izolovati kafu kao "ometajući faktor". Oni smatraju da, najverovatnije, kofein izaziva skupljanje krvnih sudova placente, čime se smanjuje količina kiseonika neophodna fetusu. To ujedno može da dovede i do poremećaja u razvoju fetusa, posebno kada je reč o razvoju srca.

Savet ženama glasi: treba smanjiti broj šoljica kafe na pet ili manje u toku dana! Sve preko toga predstavlja rizik, dok konzumacija kafe (ili čaja) u umerenim količinama neće ugroziti trudnoću. Ako ste pravi zavisnik, pokušajte da naviku ispijanja kafe zamenite nekim drugim dnevnim ritualom ili da barem svesno redukujete broj ispijenih šoljica.

_________________
DOTI Web-tim
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 81
Datum upisa : 08.09.2007

http://doti.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu